Co powinniśmy wiedzieć o paliwie z biomasy

Opublikowano Przez Redakcja Serwisu Lip 15, 2018 | 0 comments


Energia odnawialna to bodaj jeden z najbardziej oklepanych i powracających motywów związanych z ekologią. Fakt ten jednak w żadnym wypadku tematu nie deprecjonuje. A nawet wprost przeciwnie, zainteresowanie nim nie słabnie. Dzieje się tak z prostej przyczyny – zastosowanie pewnych technologii związanych z pozyskiwaniem energii z natury staje się coraz bardziej opłacalne.

 

Czym palić?

 

Już od dawna nie jest tajemnicą, że paliwa kopalniane nie będą nam służyły wiecznie. Ich zasoby kiedyś się wyczerpią, nie nastąpi to co prawda szybko, lecz w międzyczasie produkty na nich oparte będą drożeć sukcesywnie i stale. Poszukiwanie innych źródeł staje się więc bardziej problemem ekonomicznym niż ekologicznym.

 

Jednym z bardziej opłacalnych jest paliwo z biomasy szczególnie jeśli stosujemy ją do ogrzewania naszych domów. Temat stał się popularny stosunkowo niedawno. Jego żywotność wiąże się też w pewnym sensie z rozwojem technologii kotłów domowych instalacji CO. Aby zwiększyć wydajność urządzeń, producenci zaczęli dostosowywać je do różnych rodzajów węgla. Siłą rzeczy więc modyfikowano kotły do opalania drewnem biorąc pod uwagę i biomasę.

 

Czy można uprawiać paliwo?

 

Warto w tym momencie wyjaśnić co można tym terminem określać. Najprościej rzecz ujmując są to wszystkie organiczne produkty fotosyntezy, które mogą ulec spaleniu. Będzie to więc zarówno drewno, jak i odpady po nim, ale też słoma, pelet czy nawet zboża. W polskich warunkach na przykład bardzo opłacalne stało się hodowanie do tego celu wierzby wiciowej. Jest to bowiem jedna z najbardziej energetycznych roślin, co oznacza, że rośnie ona w krótkim czasie z szybkim przyrostem masy. Do innych gatunków zaliczyć można topolę, słonecznik bulwiasty czy choćby mało znany u nas ślazowiec pensylwański.

 

Tanio i ekologicznie

 

Wiemy już, że biomasa staje się coraz bardziej opłacalnym paliwem. Dlaczego jednak zyskała uznanie ekologów? Wszak spalanie powoduje emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Powód jest prosty. Stwierdzono, że produkty roślinne podczas palenia wytwarzają tyle tego szkodliwego gazu, ile same go zużyły w procesie wzrastania. Bilans wychodzi więc na zero.

 

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

64 + = 72